TELEFONISCHE ACQUISITIE EN DE NIEUWE TELECOMMUNICATIEWET 2021

Wedden dat…. velen binnenkort gaan roepen dat telefonische acquisitie verboden gaat worden? Dat gebeurde ook toen de AVG, de nieuwe privacywet, haar intrede deed in 2018… en sindsdien is telefonische acquisitie alleen maar populairder geworden. In dit blog lees je wat wél en niet mag in de nieuwe telecommunicatiewet 2021.

Wat gaat er veranderen?

Je mag niet ‘zomaar’ contact opnemen met iemand, tenzij iemand daar zelf duidelijk vooraf toestemming voor heeft gegeven. Dus feitelijk maakt het niet uit of iemand wel of niet in het bel-me-niet-register staat. Er moet ALTIJD een opt-in zijn. Ook van klanten…

Wij zullen maar gelijk even naar de clou van het verhaal gaan… Dit geldt namelijk alleen voor het opnemen van telefonisch contact met privépersonen. Dus voor consumenten, eenmanszaken, VOF’s en ZZP’ers. Vormen zij jouw doelgroep? Dan mag je deze niet meer zonder opt-in bellen.

Bel je naar BV’s? Dan is er geen probleem. Deze bedrijven kun je gewoon blijven bellen. Telefonische acquisitie mag dus nog gewoon blijven plaatsvinden!

Meer bescherming voor de burger

Waarom is deze wet er eigenlijk gekomen? Nou, eigenlijk om dezelfde reden dat er überhaupt wetten zijn, namelijk om ‘de burger’ te beschermen tegen kwaadwillende partijen. Helaas kunnen veel telefonische verkoopmethoden echt niet door de beugel. Dit is vaak het geval bij de energiemaatschappijen, loterijen en goede doelen. Zij hebben de tijd gehad om het tij te keren, maar helaas is dat niet gelukt. Ja, dan komt er een nieuwe wetgeving.. en daar krijgen we nu dus mee te maken!

Business afspraken en telefonische verkoop

Met deze wetgeving is dus het telefonisch maken van een new business afspraak niet verboden. Telefonische verkoop echter wel. Er worden zeer strenge voorwaarden verbonden aan telefonische verkoop, ook als het gewoon een bestaande klant betreft.

Nogmaals, dit geldt alleen voor consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals eenmanszaken, en is met name gericht op bedrijven die telefonisch verkopen.

Voert jouw organisatie telefonische acquisitie uit om afspraken te maken met potentiële nieuwe klanten? Bel jij naar BV’s? Dan verandert er voor jou helemaal niets.